lördag 11 september 2010

Mjölksyrade grönsaker

Har sedan i somras läst en del om mjöksyrade grönsaker och hur nyttigt det är! De flesta känner kanske till surkål som är mjölksyrad vitkål.

Men man kan mjöklsyra alltmöjligt… grönsaker, frukt mm. Metoden är gammal och man syrade/ fermenterade grönsaker redan på stenåldern och grönsakerna blir sprängfyllda med nyttiga bakterier.


Det är viktigt när man ska fermentera att det är eget odlat eller kravmärkt odlade grönsaker. För när växterna växer upp utan bekämpningsmedel och utan konstgödsel så ”lär” de sig att klara angrepp från väder och vind, bakterieangrepp och angrepp från skadedjur. Då utvecklar också växterna de bakterier som behövs vid syrejäsning.
Syrejäsningen bevarar grönsakernas näringsämnen och gör att mage och tarmar lättare kan ta upp mineraler som zink och järn ut maten. vilka båda är viktiga för vårt immunförsvar.


Fermenteringen gör att matspjälkningen underlättas och att magsäckens tömning blir långsammare, Vilket ger måltiden ett lägre glykemiskt index och så att blodsockret hålls på en jämnare nivå. bra för diabetiker och för de flesta av oss.
Så fram för den gamla metoden som är så bra för våra kroppar..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

♥♥♫♪♥♥ Åååhh! Vad glad jag blir nu ♥♥♫♪♥♥